AFGELAST - Levensreddend handelen bij volwassenen

Infosessie door Dhr Werner Van Britsom van het Vlaamse Kruis te Merelbeke.

Ook in de privésfeer is het noodzakelijk dat iedere persoon zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Het nut van een snelle en efficiënte interventie van aanwezigen kan levens redden of letsels kunnen al de eerste noodzakelijk zorg krijgen.

In de praktijk kan geen enkele hulpdienst zo snel ter plaatse zijn als een aanwezige die de juiste eerste zorg toedient. …

Komen oa aan bod:

  • Info en gebruik AED (automatische externe defibrillator) - Waar veel mensen samenkomen, is er meer kans op een slachtoffer van hartfalen. De automatische externe defibrillator of AED kan overlevingskansen na een hartstilstand vergroten. Daarom hangt op een aantal strategische plaatsen zo’n toestel. De AED is draagbaar en is in principe gemakkelijk te hanteren. Het toestel vertelt je gewoon zelf wat je moet doen. Een AED vervangt reanimatie niet, maar verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer.
  • Heimlich maneuver - Een verslikking is meestal onschuldig: je moet wat hoesten, krijgt het misschien even benauwd, maar vrij snel is alles weer normaal. Maar als je je verslikt of iets inslikt (een noot, een muntstuk, een visgraat...) waardoor de adenhalingswegen helemaal afgesloten worden, dan kan het wel ernstig zijn en kan zelfs verstikking optreden. Het Heimlich maneuver kan uw leven redden
  • Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand. Reanimeren bestaat uit het geven van beademing en borstcompressie (hartmassage).
Wanneer: 
woensdag, 29 april, 2020 - 19:30 tot 22:00
Waar: 

Lokaal Het Vlaamse Kruis Merelbeke, Hundelgemsesteenweg 618, 9820 Merelbeke (thv parking achter het oude Gemeentehuis)

Prijs Leden: 
Gratis
Prijs Niet Leden: 
€ 2,00 (ter plaatse te betalen)
Hoe inschrijven: 

Geen inschrijving nodig.

Info bij: 
Dhr. Paul COUPE
Info via: 
mail: ondervoorzitter@gezinsbond-merelbeke.be (of telefoon: 09/362.94.97)